Het is mogelijk om in een bacheloropleiding in te stromen in het tweede semester.
In theorie kan de faculteit beperkingen opleggen aan het studieprogramma dat je in het tweede semester kan nemen, maar in de praktijk laten we de keuze aan de student.
Wat in GEEN geval kan is inschrijven in het tweede semester en nog eerste semestervakken of jaarvakken nemen om deze in tweede zit af te kunnen leggen.
Er zijn echter wel een aantal nadelen verbonden aan instromen in het tweede semester:
- Aangezien je maar een beperkt programma kunt volgen betaal je in verhouding meer studiegeld dan een student die in semester 1 start (de vaste kost die aan een inschrijving vasthangt is immers hetzelfde voor iedereen, ongeacht hoeveel vakken je opneemt)
- Je moet in elke bachelorrichting van onze faculteit minstens 40 studiepunten aan credits halen, voor je tweedejaarsvakken mag opnemen. Dit heeft tot gevolg dat zelfs als je goed presteert bij instroom in het tweede semester, de kans onbestaande is dat je het jaar nadien ook al tweedejaarsvakken mag nemen, en dus gedoemd bent om enkel de resterende eerstejaarsvakken af te werken
- Voor elke student wordt de studievoortgang bewaakt. Als je van het programma dat je opneemt niet minstens 60 % van de studiepunten in credits omzet, dan krijg je een waarschuwing van de faculteit. Als dat twee jaren na elkaar gebeurt dan mag je niet verder inschrijven in deze opleiding. Het starten in het tweede semester is dus zeker niet vrijblijvend en mag je niet zomaar doen 'om eens enkele vakken uit te testen'. Zeker bij het nemen van kleinere programma's kan het wel of niet halen van één vak het verschil betekenen tussen wel of geen 60% van je programma halen.
Over het algemeen is het dus niet aan te raden om te starten in het tweede semester.
« Ga terug
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid