Universiteit Antwerpen Helpdesk Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen
Vaak gestelde vragen
Helpdesk Faculteit FBD > Helpdesk Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen > Vaak gestelde vragen

Zoeken:


Instromen als professionele bachelor / HBO

Oplossing

Met een diploma van professionele bachelor (of voor de Nederlanders: HBO) op zak, zou het kunnen dat je nog een universitair diploma wil halen vooraleer je je op de arbeidsmarkt begeeft.

Indien je een professionele bachelor haalde in de life sciences (bijvoorbeeld biomedische en farmaceutische laboratoriumtechnieken), dan zijn er mogelijkheden om versneld aan een universitair masterdiploma te geraken.

Biomedische wetenschappen:

Voor de masters Biomedische wetenschappen/ Biomedical Sciences bieden we een schakelprogramma van 63 studiepunten aan.

Je kan rechtstreeks inschrijven in dit schakelprogramma met één van de volgende diploma's:

  • Professionele bachelors biomedische laboratoriumtechnologie, afstudeerrichtingen medische laboratoriumtechnologie (MLT) en farmaceutische en biologische technieken (FBLT)
  • Ook andere professionele bachelors/HBO's in de life sciences komen in aanmerking, maar moeten eerst toestemming vragen via de helpdesk van de faculteit FBD

Je vindt een overzicht van het schakelprogramma hier

Biochemie en Biotechnologie:

Voor de opleiding Biochemie en Biotechnologie bieden we een verkorte bachelor aan. Dit wil zeggen dat je in de bachelor inschrijft onder diplomacontract. Na voorleggen van je diploma aan de studietrajectbegeleider van de faculteit krijg je dan iets meer dan de helft van de bachelorvakken vrijgesteld. 

Het afwerken van deze verkorte bachelor zal je ongeveer anderhalf jaar kosten. Tijdens je tweede jaar kan je al wel mastervakken beginnen opnemen.

In tegenstelling tot een voorbereidingsprogramma krijg je na het afwerken van de verkorte bachelor een volwaardig bachelordiploma.

In bijlage vind je het verkorte bachelorprogramma. Vakken die zijn aangevinkt, krijg je vrijgesteld. 

Heb je een levensbeschouwelijk vak gehaald en wil je daar ook een vrijstelling voor? Dan mail je naar korfvakken@uantwerpen.be om dit aan te vragen. Voor de rest ligt de verkorte bachelor vast, en kan je daar op basis van je professionele bachelor geen extra vrijstellingen voor vragen.

Let er wel op dat je ten laatste 1 oktober bij de studietrajectbegeleider moet langskomen om je vrijstellingen aan te vragen.

Diergeneeskunde:

Als professionele bachelor zal je binnen de bachelor diergeneeskunde weinig of geen vrijstellingen krijgen.  

Farmacie:

Als professionele bachelor zal je binnen de bachelor farmacie weinig of geen vrijstellingen krijgen. Je zal dus zo goed als drie jaren bezig zijn om de bachelor af te werken, die je toegang geeft tot één van de masters farmaceutische wetenschappen.

 

Praktische regeling

Als je de verkorte bachelor voor Biochemie en Biotechnologie wil volgen, contacteer dan de helpdesk van de faculteit FBD om na te gaan of je diploma in aanmerking komt voor deze verkorte bachelor. Voeg een kopie toe van je diploma en een lijst van behaalde vakken. 

Eens je bent ingeschreven voor je bacheloropleiding, en toegang hebt tot SisA, laat dit dan weten aan onze helpdesk. Op dat moment kunnen we je vrijstellingen invoeren en kan je vervolgens je andere vakken kiezen. Er is daarvoor geen vastgesteld traject, omdat de roosters er elk jaar anders uitzien. Het is echter wel logisch dat je de vakken afwerkt van jaar 1 naar jaar 3, en niet omgekeerd. De meeste studenten nemen in hun eerste jaar een pakket van ongeveer 60 studiepunten (66 SP is het maximum). In hun tweede jaar werken ze dan de rest van de verkorte bachelor af en nemen al een deel mastervakken op. 

Heb je een levensbeschouwelijk vak gehaald en wil je daar ook een vrijstelling voor? Dan mail je naar korfvakken@uantwerpen.be om dit aan te vragen

Als je je voor de vakken inschrijft op SisA zou het kunnen dat het systeem je een inschrijving weigert, hoewel je, op basis van de vrijstellingen, wel aan de voorwaarden voldoet om het vak te mogen volgen. Laat dit dan weten via de helpdesk, dan kunnen we je via backoffice inschrijven.

Inschrijven voor het schakelprogramma voor Biomedische wetenschappen kan rechtstreeks als je aan de diplomavereisten voldoet. Indien niet, contacteer dan de helpdesk van de faculteit FBD en vraag om een toestemming. Als je die krijgt, kan je met de toestemming naar de inschrijvingsdienst (volg daarvoor de inschrijvingsprocedure).

Eens ingeschreven, kan je de vakken beginnen kiezen in je SisA selfservice. Als je je voor de vakken inschrijft op SisA zou het kunnen dat het systeem je een inschrijving weigert. Dit komt omdat je aan bepaalde regels, die aan bachelorstudenten worden opgelegd, niet voldoet. Laat dit dan weten via onze helpdesk, dan kunnen we je via backoffice inschrijven voor deze vakken.

 

 

Bijlagen:
verkorte-bachelor-biochemie.pdf verkorte-bachelor-biochemie.pdf

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Bachelor en master combineren
Welke vakken moet ik opnemen in het nieuwe bachelorcurriculum BMW?
Overstap van Biomedische wetenschappen/Farmacie naar Geneeskunde
Ik kan niet inschrijven voor een mastervak, terwijl ik wel mijn bachelor heb behaald
Overstap Diergeneeskunde UGent naar UA
Artikel details
Artikel ID: 89
Categorie: Zij-instromers - Vrijstellingen
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.9/5.0 (25)

 
« Ga terug

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid

© UAntwerpen Privacybeleid