Universiteit Antwerpen Helpdesk Faculteit Rechten
Vaak gestelde vragen
Universiteit Antwerpen - Helpdesk Faculteit Rechten > Helpdesk Faculteit Rechten > Vaak gestelde vragen

Zoeken:


Startpakket - hoe stel ik mijn studieprogramma samen als ik mijn startpakket niet behaald heb

Oplossing

Als je niet geslaagd bent voor alle opleidingsonderdelen na je eerste jaar en dus de drempel van het startpakket niet behaald hebt, kunnen onderstaande stappen je helpen bij het samenstellen van je studieprogramma. 

STAP 1: alle tekorten heropnemen

Je neemt eerst alle tekorten op van het vorige academiejaar. Je bent verplicht om alle tekorten van het startpakket opnieuw te doen als je nog geen 'pass' behaald hebt. 

Alle opleidingsonderdelen van het startpakket worden volgend academiejaar opnieuw aangeboden. Je neemt dus géén nieuwe opleidingsonderdelen op. 

Er zijn wel wat wijzigingen die een invloed kunnen hebben op je studieprogramma. 

Politicologie, Juridische argumentatieleer

Dit blijft behouden en zal gegeven worden in het tweede semester.

Gerechtelijk recht, Personen- en familierecht

Dit blijft hetzelfde als dat je gevolgd hebt.

Rechtsmethodiek

Dit blijft behouden en zal volledig gegeven worden in het tweede semester, dus geen jaarvak meer.

Sociologie en rechtssociologie

Dit blijft behouden en zal gegeven worden in het eerste semester.

Taalgebruik Frans

Dit blijft hetzelfde als dat je gevolgd hebt en kan je nog onder Taalgebruik Frans opnemen.

Taalgebruik Engels

Dit blijft hetzelfde, maar zal veranderd worden van naam naar Academisch en Juridisch Engels.

Politieke en institutionele geschiedenis

Politieke en intentionele geschiedenis zal je nog aan 6 studiepunten kunnen opnemen. Dit vak wordt een beetje anders gedoceerd: je zal de colleges volgen van Geschiedenis van het publiekrecht, en hier ook examen voor afleggen. Dit nieuwe opleidingsonderdeel bestaat uit 3 studiepunten. Om die andere drie studiepunten te compenseren zal je een paper schrijven binnen het vakgebied. Je moet dus géén extra opleidingsonderdeel opnemen.

Je schrijft je dus in voor Politieke en institutionele geschiedenis dat omvat dan zowel het nieuwe vak (zal je geroosterd zien staan) áls de paper om het tekort te compenseren.

Dit vak zal volgend jaar gegeven worden in het tweede semester.

Geschiedenis van het privaatrecht

Dit opleidingsonderdeel kan je opnieuw opnemen. Je zal toegang hebben tot de opnames van de colleges van 2023-2024. Je bekijkt deze zelfstandig. Er zullen enkele responsiecolleges zijn, zodat je je vragen aan de docent kan stellen. Je legt ook gewoon examen af.

Bronnen en beginselen van het recht

Je neemt dit opleidingsonderdeel op aan 6 studiepunten. Ben je geslaagd voor Inleiding tot het privaatrecht? Dan neem je enkel dit opleidingsonderdeel op aan 6 studiepunten. De colleges die je zal zien in je rooster zijn enkel deze van Bronnen en beginselen van het recht, je legt ook enkel examen af van dit onderdeel. Ben je niet geslaagd voor Inleiding tot het privaatrecht? Dan neem je ook het opleidingsonderdeel Inleiding tot het privaatrecht op aan 3 studiepunten.

Inleiding tot het privaatrecht

Je neemt dit opleidingsonderdeel op aan 3 studiepunten. Ben je geslaagd voor Bronnen en beginselen? Dan neem je enkel dit opleidingsonderdeel op aan 3 studiepunten. De colleges die je zal zien in je rooster zijn enkel deze van Inleiding tot het privaatrecht, je legt ook enkel examen af van dit onderdeel. Ben je niet geslaagd voor Bronnen en beginselen? Dan neem je ook het opleidingsonderdeel Bronnen en beginselen op aan 6 studiepunten.

Rechtstaalbeheersing - debatklas

Onderdeel Rechtstaalbeheersing: dit opleidingsonderdeel kan je opnieuw opnemen. Je zal toegang hebben tot de opnames van de colleges van 2023-2024. Je bekijkt deze zelfstandig. Je legt ook gewoon examen af.

Onderdeel debatklas: was je hiervoor geslaagd? Dan hoef je dat niet meer te volgen. In het andere geval kan je debatklas opnieuw volgen.

 

Er zijn dus verschillende opleidingsonderdelen die een switch maken van semester, concreet ziet het er zo uit:

 

STAP 2: Opleidingsonderdelen opnemen van het tweede jaar 

Heb je in je startpakket minder dan 30% studierendement behaald (d.i. minder dan 18 studiepunten op 60 opgenomen studiepunten)? Dan mag je enkel opleidingsonderdelen van het eerste jaar hernemen, je mag nog géén opleidingsonderdelen van het tweede jaar opnemen.

 

Bekijk goed in welk semester de opleidingsonderdelen van het vorige academiejaar vallen. Maak eventueel een schemaatje. Het document als bijlage kan je alvast op weg helpen.

Je bekijkt dan de zwaarte van je semesters. Is er nog ruimte in een semester? Dan kan je dit aanvullen met opleidingsonderdelen van het tweede jaar. 

Maak het jezelf niet te zwaar! De focus ligt op de opleidingsonderdelen van je startpakket, het is erg belangrijk dat je deze behaalt, anders mag je je niet meer verder inschrijven in de opleiding rechten.

Opleidingsonderdelen van het tweede jaar die een goed optie zijn: Staatsrecht, Verbintenissenrecht, Schrijven van Juridische teksten. Dit zijn belangrijke basisvakken. Eventueel kan je dan nog aanvullen met het korfvak/keuzevak, Economie en rechtseconomie.

Let op! Heb je minder dan 60% studierendement behaald in het eerste jaar? Dan mag je max. 60 studiepunten opnemen. Indien dit wel het geval is, dan mag je in principe 72 studiepunten opnemen. Dit is wel een erg zwaar studieprogramma en dit adviseren we dan ook niet om dat te doen. Als je vorig academiejaar niet in de mogelijkheid was om 60 studiepunten te behalen, kan je jezelf de vraag stellen of 72 studiepunten dan een haalbare kaart zou zijn.

 

STAP 3: Inschrijven voor de opleidingsonderdelen in SISA

Het inschrijven in SisA loopt een beetje anders, omdat je nu opleidingsonderdelen moet gaan 'zoeken' in verschillende modeltraject jaren. 

Onderstaande opleidingsonderdelen vind je onder 'Modeltraject deel 1':

Juridische argumentatieleer, Sociologie en rechtssociologie, Politicologie, Academisch en juridisch Engels (=Taalgebruik Engels), Rechtsmethodiek, Personen- en familierecht. 

Onderstaande opleidingsonderdelen vind je onder 'Modeltraject deel 2', onderaan zie je staan 'Opleidingsonderdelen met tekorten voor studenten met startpakket '23-'24'. Dat is voor de vakken: 

Gerechtelijk recht, Bronnen en beginselen van het recht, Inleiding privaatrecht, Geschiedenis van het privaatrecht, Rechtstaalbeheersing en debatklas, Politieke en institutionele geschiedenis, Taalgebruik Frans

Je kan ook kijken naar de studiegidsnummers, zo heb je zeker het juiste opleidingsonderdeel:

 

In SisA ziet het er zo uit: 

Bijlagen:
Leeg-sjabloon-samenstellen-studieprogramma-bachelor-rechten.pdf Leeg-sjabloon-samenstellen-studieprogramma-bachelor-rechten.pdf

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Samenstellen studieprogramma - ik moet vakken van het eerste jaar meenemen. Hoe pak ik dat aan?
Samenstellen studieprogramma - ik moet vakken van het tweede jaar meenemen. Hoe pak ik dat aan?
Clustervak - Ik ben geslaagd voor Debat en niet voor Rechtstaalbeheersing. Hoe schrijf ik in voor volgend academiejaar?
Studieprogramma - Ik krijg een foutmelding bij mijn inschrijving voor vakken in SisA. Wat kan ik doen?
Inschrijving - Ik wil overstappen van een andere universiteit naar UAntwerpen. Waar begin ik?
Samenstelling studieprogramma - Hoeveel sp mag/moet ik opnemen? Mag ik meer dan 72 sp opnemen?
Artikel details
Artikel ID: 360
Categorie: Startpakketten
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (1)

 
« Ga terug

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid

© UAntwerpen Privacybeleid