Universiteit Antwerpen Helpdesk Faculteit Rechten
Vaak gestelde vragen
Universiteit Antwerpen - Helpdesk Faculteit Rechten > Helpdesk Faculteit Rechten > Vaak gestelde vragen

Zoeken:


Samenstellen studieprogramma - ik moet vakken van het tweede jaar meenemen. Hoe pak ik dat aan?

Oplossing

Als je niet geslaagd bent voor alle opleidingsonderdelen na het tweede jaar rechten, kunnen onderstaande stappen je helpen bij het samenstellen van je studieprogramma.

 

Stap 1

Je neemt eerst alle tekorten op van het vorige academiejaar. We adviseren om alle tekorten op te nemen en niet te speculeren op een eventuele deliberatie. Speculeren houdt risico’s in en het oogt ook minder goed op je diplomasupplement. Daarnaast heeft dit ook invloed op eventuele Erasmus-mogelijkheden.

Bekijk goed in welk semester de opleidingsonderdelen van het vorige academiejaar vallen. Maak eventueel een schemaatje. Het document als bijlage kan je alvast op weg helpen.

 

Stap 2

Je gaat nu de opleidingsonderdelen van het derde jaar selecteren. Voor verschillende opleidingsonderdelen van het derde jaar, hangt er volgtijdelijkheid aan vast. Lees dus eerst grondig deze informatie door. Als je voldoet aan de voorwaarden, kan je deze opleidingsonderdelen dus opnemen.

Daarnaast maak het minder uit welke opleidingsonderdelen je opneemt. Bij voorkeur neem je juridische opleidingsonderdelen op en schuif je niet-juridische opleidingsonderdelen door naar een volgend academiejaar. In het derde jaar is de brok aan juridische opleidingsonderdelen immers groter.

Het collegerooster kan je alvast op weg helpen. Zijn er bepaalde opleidingsonderdelen die niet overlappen? Neem dan deze op.

Ook het examenrooster kan je op weg helpen. Zo kan je zien welke opleidingsonderdelen nog een redelijke spreiding zouden geven. 

Doordat je opleidingsonderdelen van het tweede jaar meeneemt, en dus mogelijks opleidingsonderdelen van het derde jaar zal doorschuiven, is de kans groot dat je in het volgende academiejaar de bachelor en de master zal combineren. Door inzicht te hebben in deze combinatieregels, kan je je studieprogramma gunstiger samenstellen.

Stap 3

Let op het aantal studiepunten!

Sta je in de bacheloropleiding onder studievoortgangbewaking? Dan mag je maximaal 60 studiepunten opnemen.

Zonder maatregel mag je maximaal 72 studiepunten. Denk hier grondig over na! Dit is een stevig pakket, dus bekijk de haalbaarheid kritisch.

 

Stap 4

Je kan je nu voor de opleidingsonderdelen inschrijven via SisA.

 

Kanttekening

Moet je nog erg veel opleidingsonderdelen opnemen uit het tweede jaar? Overweeg dan om nog geen opleidingsonderdelen van het derde jaar op te nemen. Zorg er eerst voor dat je de basis van het tweede jaar goed onder de knie hebt, vooraleer je opleidingsonderdelen van hogere jaren gaat selecteren.

 

Bijlagen:
Sjabloon-samenstellen-studieprogramma-bachelor.pdf Sjabloon-samenstellen-studieprogramma-bachelor.pdf

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Samenstellen studieprogramma - ik moet vakken van het eerste jaar meenemen. Hoe pak ik dat aan?
Studieprogramma - Hoe stel ik mijn studieprogramma samen?
Studievoortgangbewaking - Wat is studievoortgangbewaking?
Samenstelling studieprogramma - Hoeveel sp mag/moet ik opnemen? Mag ik meer dan 72 sp opnemen?
Inschrijving - Ik wil overstappen van een andere universiteit naar UAntwerpen. Waar begin ik?
Artikel details
Artikel ID: 315
Categorie: Samenstelling studieprogramma
Beoordeling (Stemmen): Artikel nog niet beoordeeld (0)

 
« Ga terug

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid

© UAntwerpen Privacybeleid