Om een overstap voor te bereiden zijn er een aantal zaken die je zelf kan bekijken en waar je rekening mee kan houden.
Als je eerder al een opleiding rechten gevolgd hebt aan een andere onderwijsinstelling, wordt er gekeken naar het studieverleden om te bepalen of je inschrijving goedgekeurd zal worden.
- Indien je de twee voorafgaande academiejaren géén 60% behaald hebt van het aantal opgenomen studiepunten (=studierendement), zal je aanvraag tot inschrijving niet aanvaard worden.
- Indien je in het voorafgaande academiejaar wel min. 60% behaald hebt van het aantal opgenomen studiepunten, maar je studieverleden kent een ongunstig verloop en er is dus geen zicht op een betere studievoortgang (bvb. al 6 jaar bezig aan de bacheloropleiding), zal je aanvraag tot inschrijving niet aanvaard worden.
Ben je dus geweigerd aan een andere onderwijsinstelling? Dan zal jouw inschrijving aan de UAntwerpen voor de opleiding rechten niet aanvaard worden.
Voor elke Vlaamse universiteit zijn er equivalentielijsten, die terug te vinden zijn in Codex Onderwijs Faculteit Rechten (helemaal achteraan). Aan de hand van de equivalentielijsten kan je nagaan welke vrijstellingen je zou kunnen bekomen. Je kan uiteraard steeds extra vrijstellingen aanvragen, als je meent hiervoor in aanmerking te komen.
Voor de juridische opleidingsonderdelen kan uitsluitend een vrijstelling worden toegekend op basis van een creditbewijs voor een equivalent juridisch opleidingsonderdeel behaald aan een rechtsfaculteit. Creditbewijzen ouder dan 5 jaar worden in principe niet aanvaard.
Als je in het academiejaar 2023-2024 ingeschreven was in de opleiding rechten aan een andere onderwijsinstelling en in die onderwijsinstelling de drempel niet gehaald hebt (= drempelwaarde 2), ben je verplicht het volledige startpakket van 60 studiepunten op te nemen, dat gelijk staat aan modeltraject deel 1 van de bachelor in de rechten. Je hebt in dat geval slechts één academiejaar de kans om alsnog de drempel te behalen en dus de opleiding rechten verder te zetten. Behaal je voor deze opleidingsonderdelen in het academiejaar 2024-2025 geen credit of een delibereerbaar cijfer, dan zal je herinschrijving voor 2025-2026 geweigerd worden. Indien je één of meerdere vrijstellingen hebt bekomen voor opleidingsonderdelen uit het startpakket, worden deze opleidingsonderdelen beschouwd als behaald en zal het startpakket verminderd worden met die opleidingsonderdelen.
Als je in het academiejaar 2023-2024 ingeschreven was in de opleiding rechten aan een andere onderwijsinstelling en in die onderwijsinstelling de drempel wel gehaald hebt (= pass), val je niet meer onder de regeling van het startpakket.
Als je weet voor welke opleidingsonderdelen je mogelijks vrijstellingen zou kunnen bekomen, kan je je studieprogramma voorlopig samenstellen. Je doet dit aan de hand van het studieprogramma dat je terugvindt op de website.
Je begint steeds met de opleidingsonderdelen van het laagste jaar, dus de eerste bachelor. Je noteert de opleidingsonderdelen per semester. Dan kan je aanvullen met vakken van de 2e bachelor, enzovoort.
Zorg er voor dat je een haalbaar studieprogramma samenstelt!
Je kan je slechts inschrijven wanneer je nog beschikt over voldoende leerkrediet. Je kan de stand van je leerkrediet bekijken op burgerprofiel.be. Je kan je maar inschrijven voor het aantal studiepunten waarvoor je nog leerkrediet hebt.
Als je van een andere universiteit komt, dan zou het kunnen dat je in deze opleiding onvoldoende studievoortgang geboekt hebt. Indien je wordt toegelaten tot herinschrijving, zal je op basis van je studieverleden wel een maatregel van studievoortgangbewaking opgelegd krijgen bij de start van het academiejaar. Je zal hierover dan zeker nog bericht krijgen. Deze maatregel houdt in dat je maximaal 60 studiepunten mag opnemen én dat je in het volgende academiejaar minstens 60% van het aantal opgenomen studiepunten moet behalen. Lukt dat niet, dan wordt je herinschrijving in een volgend academiejaar geweigerd. Deze regel geldt niet als je het startpakket nog moet afwerken en de drempel dus nog moet behalen.
Meer informatie vind je hier:
Studievoortgangbewaking - Wat is studievoortgangbewaking?
« Ga terug
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid