Als je al een diploma behaald hebt (bachelor, master, kandidatuur of licentiaat) kan je soms via een verkort traject een (ander) bachelordiploma behalen. Op basis van je eerdere studie krijg je voor sommige opleidingsonderdelen vrijstellingen. Zo kan je de bacheloropleiding dus op kortere tijd afleggen. Meer informatie vind je op de website.
Je volgt een zogenaamde bachelor met studieduurverkorting om toegang te krijgen tot een masteropleiding.
In tegenstelling tot studenten die een schakel- of voorbereidingsprogramma volgen, behaal je via een bachelor met studieduurverkorting een bachelordiploma.
Je kan toelating aanvragen met om het even welk universitair diploma of diploma hoger onderwijs van 2 cycli: een kandidaats-, bachelor-, licentiaats- of masterdiploma (m.i.v. de Koninklijke Militaire School, afdeling Alle Wapens).
Je kan ook toelating aanvragen met een diploma niet-universitair hoger onderwijs van 1 cyclus: een professionele bachelor. De faculteit gaat na of de opleiding die je volgde voldoet. Het moet gaan om een opleiding die:
Kom je in aanmerking? In volgend item lees je hoe je je kan inschrijven:
Diploma's van andere opleidingen verlenen geen toegang tot de bachelor in de rechten met studieduurverkorting. Je kan wel een geïndividualiseerd programma samenstellen op basis van vrijstellingen.
II. Opleidingsprogramma
Het studietraject bestaat uit 114 studiepunten en bestaat dus uit twee academiejaren, als je voltijds studeert. Je volgt de colleges samen met de reguliere studenten van de bachelor in de rechten waardoor je dus beschouwd wordt als een bachelorstudent. In het voorbeeldrooster kan je kijken wanneer de colleges plaatsvinden. Je kijkt natuurlijk enkel naar de opleidingsonderdelen die deel uitmaken van het studieprogramma van de bachelor met studieduurverkorting.
In de Codex Onderwijs Faculteit Rechten kan je alle richtlijnen i.v.m. het samenstellen van het studieprogramma terugvinden.
Het volledige opleidingsprogramma kan je hier terugvinden.
III. Startpakket
Als je voor de eerste keer inschrijft in de opleiding rechten, neem je verplicht het startpakket op. Het startpakket voor de bachelor in de rechten met studieduurverkorting bestaat uit 57 studiepunten*. Wat het startpakket precies inhoudt en wat je moet doen om te slagen voor het startpakket, vind je op deze pagina terug. Je kan wel een aanvraag doen om een deeltijds startpakket op te nemen, bvb. als je start als werkstudent. *gestart in 23-24? Dan bestaat je startpakket uit 60 studiepunten.
IV. Bijkomende vrijstellingen
Denk je dat je in aanmerking komt voor extra vrijstellingen? Lees eerst in de Codex Onderwijs Faculteit Rechten wanneer je in aanmerking komt voor extra vrijstellingen (artikel 2).
Je kan vrijstellingen aanvragen via een digitaal formulier. Je hoeft dit enkel te doen indien je extra vrijstellingen wil aanvragen voor opleidingsonderdelen die behoren tot het opleidingsprogramma van de bachelor in de rechten met studieduurverkorting.
V. Toelating aanvragen
Om toegang te krijgen tot de verkorte bachelor heb je steeds een toelating nodig van de faculteit. De aanvraag kan je doen via het digitaal formulier.
Om de verkorte bachelor te kunnen volgen, schrijf je je in voor de opleiding bachelor in de rechten. Wanneer je toelating tot de bachelor in de rechten met studieduurverkorting is goedgekeurd, zal de facultaire studentenadministratie na je inschrijving de vrijstellingen invoeren voor de vakken die je niet meer hoeft te volgen. Op deze manier bekomen we een ‘verkorte bachelor’.
Over de inschrijving bij de UAntwerpen, kan je meer informatie terugvinden via de centrale onderwijsadministratie. Je inschrijving voor de bachelor in de rechten moet eerst bevestigd zijn door de centrale onderwijsadministratie vooraleer je kan overgaan tot de registratie ervan bij de Faculteit Rechten in het SisA selfservice systeem. Zonder de registratie in SisA kan de faculteit je niet (h)erkennen en kunnen de vrijstellingen niet ingevoerd worden.
« Ga terug
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid