Universiteit Antwerpen Helpdesk Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen
Vaak gestelde vragen
Helpdesk Faculteit FBD > Helpdesk Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen > Vaak gestelde vragen

Zoeken:


combineren van studies en werk

Oplossing

Is een combinatie studeren en werken mogelijk?

Het combineren van werken en studeren is in theorie mogelijk. Je kan je inschrijven voor een bepaalde studierichting onder diplomacontract, en vervolgens deze studie aan een trager tempo afwerken dan een ‘standaard’ student.

Daarbij moet je wel rekening houden met een aantal factoren:

-          -  Het trager afwerken van een studie betekent ook dat het langer duurt vooraleer je je studie hebt afgewerkt.

-          -  Je moet je houden aan de collegeroosters. Theorielessen mag je (hoewel niet altijd wenselijk) overslaan, maar op practica moet je aanwezig zijn. Je zal dus in je werk voldoende flexibiliteit moeten hebben om het collegerooster te volgen. Ook voor examens worden er voor werkstudenten geen speciale regelingen getroffen.

Hoe bepaal je welke vakken je volgt?

Logischerwijze zal je eerst de eerstejaarsvakken afwerken, dan de tweedejaars,…

Om te kiezen binnen een jaar neem je best contact op met de studietrajectbegeleider om dit te bespreken.

Om de zwaarte van de vakken in te schatten, kan je gebruik maken van de studiepunten die bij elk vak vermeld worden. Alle vakken van één jaar samen zijn opgeteld 60 studiepunten, verdeeld over 2 keer 30 studiepunten voor semester 1 en 2.

Indien je op één jaar dus voor 30 studiepunten aan vakken kiest, komt dit neer op een halftijdse belasting.

Vrijstellingen

Indien je vroeger reeds een andere opleiding volgde, dan kan je vrijstellingen aanvragen. Meer info vind je onder de FAQ over vrijstellingen.

Krijg je faciliteiten als werkstudent?

Omdat de opleidingen aan de faculteit FBD practicumgericht zijn, kunnen we minder faciliteiten geven aan werkstudenten. We organiseren geen extra lessen, practica of examens voor werkstudenten.

Als je tijdig aangeeft bij de studietrajectbegeleider dat je voor de practica of mondelinge examens in een bepaalde groep wil geplaatst worden, die beter met je werk te combineren is, dan kunnen we daar wel proberen tegemoet te komen aan je wensen.

Bij twijfel…

Je kan de cursusdienst contacteren om daar een aantal cursussen in te kijken of zelfs al te kopen, kwestie van de moeilijkheidsgraad en het volume van de leerstof in te schatten.

Je kan je inschrijven in een opleiding en gedurende het eerste semester één of twee vakken kiezen bij wijze van test. Na de eerste examenperiode heb je dan al een idee van wat de combinatie studie-werk inhoudt en kan je beslissen om in het tweede semester een tandje bij te steken of te minderen.

Registratie als werkstudent – centrum West

De UA heeft een apart centrum voor werkstudenten met de naam Centrum West.

Registreer je na je centrale inschrijving als werkstudent via centrum West. Als erkend werkstudent kan je bepaalde onderwijs- en examenfaciliteiten aanvragen en van bepaalde dienstverleningen gebruik maken (o.a. persoonlijk advies, gratis workshops, boekenservice, open avond, blended learning…).

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Overstap van Biomedische wetenschappen/Farmacie naar Geneeskunde
Instromen als professionele bachelor / HBO
Ik wil niet deelnemen aan een of meerdere examens
Overstap Diergeneeskunde UGent naar UA
Beginnen in het tweede semester
Artikel details
Artikel ID: 86
Categorie: Combinatie studie en werk
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.9/5.0 (11)

 
« Ga terug

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid

© UAntwerpen Privacybeleid