Universiteit Antwerpen Helpdesk Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen
Vaak gestelde vragen
Helpdesk Faculteit FBD > Helpdesk Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen > Vaak gestelde vragen

Zoeken:


combineren van studies en werk

Oplossing

Is een combinatie studeren en werken mogelijk?

Het combineren van werken en studeren is in theorie mogelijk. Je kan je inschrijven voor een bepaalde studierichting onder diplomacontract, en vervolgens deze studie aan een trager tempo afwerken dan een ‘standaard’ student.

Daarbij moet je wel rekening houden met een aantal factoren:

-          -  Het trager afwerken van een studie betekent ook dat het langer duurt vooraleer je je studie hebt afgewerkt.

-          -  Je moet je houden aan de collegeroosters. Theorielessen mag je (hoewel niet altijd wenselijk) overslaan, maar op practica moet je aanwezig zijn. Je zal dus in je werk voldoende flexibiliteit moeten hebben om het collegerooster te volgen. Ook voor examens worden er voor werkstudenten geen speciale regelingen getroffen.

Hoe bepaal je welke vakken je volgt?

Vanaf 2023-2024 kan je niet meer zomaar zelf kiezen welk vakkenpakket je opneemt als je start in een bacheloropleiding. Je moet een ‘startpakket’ opnemen, en deze vakken moet je binnen de twee jaren hebben afgewerkt om verder te mogen studeren in je studierichting.

 

Waaruit bestaat je programma dan concreet het eerste jaar?

  • Als je nog niet eerder een diploma haalde, dan kan je als werkstudent voor je eerste bachelorjaar een aangepast startpakket van ongeveer 30 studiepunten vragen, gespreid over de twee semesters (zie bijlage). Dit pakket ligt vast, en moet je binnen de twee academiejaren hebben afgewerkt om verder te mogen studeren in je bacheloropleiding. 
  • Hoe zorg je er praktisch voor dat je dit deeltijdse startpakket mag nemen?
    • Je zorgt er eerst voor dat je bent ingeschreven in de opleiding
    • Je registreert je als werkstudent
    • Je vult het daartoe bestemde webformulier in 
    • De faculteit kijkt dan na je het statuut hebt aangevraagd en bevestigt dat je het deeltijds startpakket mag  nemen
    • Je registreert zelf voor de juiste opleidingsonderdelen in SisA
  • Als je al eerder een diploma haalde, dan maak je een afspraak met de studietrajectbegeleider, en wordt voor je eerste jaar een programma samengesteld waarbij we het deeltijds startpakket als uitgangspunt nemen, maar ook rekening houden met bijvoorbeeld vrijstellingen. Het is dan nog steeds nuttig om je als werkstudent te laten registreren, omdat je dan bijvoorbeeld een voorkeur kan opgeven voor practicumgroepen 

Als je start in een schakelprogramma of een masteropleiding, dan ben je niet gebonden aan een startpakket en mag je zelf kiezen hoe groot of klein je je studieprogramma maakt.

Vrijstellingen

Indien je vroeger reeds een andere opleiding volgde, dan kan je vrijstellingen aanvragen. Meer info vind je onder de FAQ over vrijstellingen.

Krijg je faciliteiten als werkstudent?

Omdat de opleidingen aan de faculteit FBD practicumgericht zijn, kunnen we minder faciliteiten geven aan werkstudenten. We organiseren geen extra lessen, practica of examens voor werkstudenten.

Als je tijdig aangeeft bij de studietrajectbegeleider dat je voor de practica of mondelinge examens in een bepaalde groep wil geplaatst worden, die beter met je werk te combineren is, dan kunnen we daar wel proberen tegemoet te komen aan je wensen.

 

Bijlagen:
deeltijdse-startpakketten.pdf deeltijdse-startpakketten.pdf

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Starten met een deeltijds pakket
Instromen als professionele bachelor / HBO
Tot wanneer kan ik mijn studieprogramma voor semester 2 nog aanpassen?
Overstap van Biomedische wetenschappen/Farmacie naar Geneeskunde
Ik sta onder studievoortgangsbewaking. Wat zijn de gevolgen voor mijn programma?
Artikel details
Artikel ID: 86
Categorie: Combinatie studie en werk
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 4.1/5.0 (13)

 
« Ga terug

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid

© UAntwerpen Privacybeleid