Universiteit Antwerpen Universiteit Antwerpen - Centrum WeST
Vaak gestelde vragen
Universiteit Antwerpen - Centrum WeST > Universiteit Antwerpen - Centrum WeST > Vaak gestelde vragen

Zoeken:


Wat is een startpakket?

Oplossing

Voor wie geldt een startpakket?

Wie inschrijft voor een nieuwe bacheloropleiding moet in het eerste jaar een standaard vakkenpakket opnemen dat wordt bepaald door de opleiding. Dit noemen we het startpakket. Een startpakket bestaat uit opleidingsonderdelen voor in totaal 54 tot 66 studiepunten en valt samen met het eerste modeltraject uit de bacheloropleiding.

Voor masteropleidingen, schakelprogramma’s en voorbereidingsprogramma’s worden geen startpakketten vastgelegd. Het aantal studiepunten dat je in die opleidingen opneemt en ook welke vakken je precies vastlegt in je studieprogramma zijn niet noodzakelijk hetzelfde voor alle studenten.

 

Kan je studiepakket afwijken van het startpakket?

Wie start in een nieuwe bacheloropleiding neemt verplicht het startpakket op. Je volgt in je eerste jaar dus het vastgelegde vakkenpakket.

Wanneer je een bijzonder statuut hebt, zoals dat van werkstudent, of wanneer je vrijgesteld wordt voor bepaalde opleidingsonderdelen, is een aanpassing van je startpakket mogelijk. Zo zijn er voor veel opleidingen deeltijdse startpakketten uitgewerkt. Let op: elke afwijking moet door de faculteit expliciet worden goedgekeurd. De toelatingsformulieren om een kleiner startpakket aan te vragen zijn terug te vinden op de website of in de helpdesk van je faculteit. Bij sommige faculteiten is een afspraak met de studietrajectbegeleider verplicht voor wie een aangepast startpakket wil opnemen.

 

Hoe wordt dit startpakket verder opgevolgd?

Als alles goed loopt, dan kan je het startpakket helemaal afwerken in je eerste jaar aan de universiteit, wanneer je voor alle vakken een credit behaalt.

Lukt dat niet helemaal, dan zal je door de faculteit worden opgevolgd. Je krijgt immers twee jaar de tijd om dit startpakket af te werken, zodat je eventueel een minder goede start nog helemaal kan goedmaken. Studenten die het startpakket na twee academiejaren niet hebben afgewerkt, kunnen niet meer verder studeren in die opleiding en kunnen dus niet verder inschrijven voor die opleiding. De meeste studenten krijgen dus twee jaar om te slagen voor de opleidingsonderdelen van het eerste jaar.

Heb je enkel kleine tekorten, dat betekent een 8/20 of 9/20 voor ten hoogste 12 studiepunten uit het standaard startpakket, dan krijg je toch de toestemming om verder te studeren. We beschouwen je startpakket dan ook als afgewerkt, en spreken dan over deliberatiecijfers voor de vakken met tekorten. Het beste is om deze tekorten nadien nog te proberen ophalen, maar als dat niet lukt en het blijft bij deze tekorten, dan zal je toch kunnen afstuderen als je de hele verdere bacheloropleiding hebt afgerond.

Let op: wanneer je startpakket uit minder dan 30 studiepunten bestaat, mag je geen enkel tekort hebben en moet je dus een credit behaald hebben van alle opleidingsonderdelen van het startpakket. Bestaat je startpakket uit 30-50 studiepunten, dan zal je minder dan 12 studiepunten kunnen laten delibereren.

Onderstaande flowchart geeft een beeld van de stappen die je moet doorlopen om als werkstudent een aangepast startpakket aan te vragen. Een afspraak met de studietrajectbegeleider is niet in alle gevallen verplicht en kan ook voor je inschrijving bij de Centrale Onderwijsadministratie.

Bijlagen:
Flow-werkstudenten.png Flow-werkstudenten.png

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Kan ik deeltijds studeren?
Wat is studievoortgangsbewaking?
Wie is de studietrajectbegeleider binnen mijn faculteit en waarvoor contacteer ik de studietrajectbegeleider?
Wat is betaald educatief verlof?
Waar kan ik terecht met vragen?
Artikel details
Artikel ID: 169
Categorie: Studieprogramma
Datum toegevoegd: 2023-09-12 15:37:04
Aantal bekeken: 95
Beoordeling (Stemmen): Artikel nog niet beoordeeld (0)

 
« Ga terug

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid

© UAntwerpen Privacybeleid