Als je een nieuwe bacheloropleiding start, dan moet je een vast vakkenpakket opnemen dat door de opleiding is samengesteld, we noemen dit het startpakket. Standaard gaat het voor elke opleiding om opleidingsonderdelen voor in totaal ongeveer 60 studiepunten. Kleinere pakketten zijn enkel mogelijk wanneer je bent ingeschreven in een statuut van flexibel studeren of wanneer je al een bachelordiploma hebt; je hebt daarvoor altijd de toestemming nodig van je faculteit.
Als je na de tweede zittijd van je eerste academiejaar niet geslaagd bent voor alle opleidingsonderdelen uit je startpakket, krijg je een waarschuwing van de faculteit en kom je onder studievoortgangsbewaking (tenzij het kleine tekorten zijn zoals 8/20 of 9/20 voor maximum 12 studiepunten(*). Je mag je opleiding verderzetten, maar met een voorwaarde: je moet het volgende academiejaar alle nog niet verworven studiepunten uit het startpakket alsnog behalen.De faculteit kan bovendien het aantal studiepunten dat je in totaal mag opnemen in dat volgende academiejaar beperken; je mag wel steeds 45 studiepunten opnemen binnen je opleiding.
Als je ook het volgende academiejaar niet zou slagen, dan mag je je niet meer inschrijven voor dezelfde of een sterk verwante opleiding, tenzij je tekorten beperkt blijven tot een 8/20 of 9/20 voor maximum 12 studiepunten.
(*) Indien je een aangepast startpakket hebt, worden minder tekortpunten toegestaan
Hoe werkt studievoortgang als je je startpakket behaald hebt:
Aan het begin van elk academiejaar moet je je studieprogramma samenstellen: je kiest welke opleidingsonderdelen je dat jaar volgt en neemt het bijhorende aantal studiepunten op.
Als je na de tweede zittijd van een academiejaar voor minder dan 60% van de opgenomen studiepunten geslaagd bent en dus minder dan 60% van de opgenomen studiepunten verwerft, krijg je een waarschuwing van de faculteit. Je mag je opleiding verderzetten, maar met een voorwaarde: je moet het volgende academiejaar minstens 60% van de opgenomen studiepunten behalen. Bovendien is het mogelijk dat de faculteit je bindende voorwaarden oplegt en het aantal studiepunten dat je mag opnemen beperkt. Als je het volgende academiejaar opnieuw – in twee opeenvolgende jaren dus – minder dan 60% van de opgenomen studiepunten verwerft, mag je je niet meer inschrijven voor dezelfde of een sterk verwante opleiding.
Als je in een bacheloropleiding start, al dan niet als generatiestudent, en na de tweede zittijd van dat academiejaar voor minder dan 30% van de opgenomen studiepunten geslaagd bent, kan je enkel opnieuw inschrijven voor dezelfde of een sterk verwante opleiding na een voorafgaand gesprek met de studietrajectbegeleider of een andere door de faculteit aangeduide studiebegeleider. Opnieuw is het mogelijk dat de faculteit je bindende voorwaarden oplegt en het aantal studiepunten dat je mag opnemen beperkt.
Heb je vragen over hoe studievoortgangsbewaking werkt of wil je van opleiding veranderen of je studie stopzetten, dan kan je terecht bij een studentenbegeleider.
Heb je hulp nodig bij het samenstellen van een geïndividualiseerd traject, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van je faculteit.
« Ga terug
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid