Vaak gestelde vragen
Universiteit Antwerpen - Helpdesk Faculteit Letteren & Wijsbegeerte > Helpdesk Faculteit Letteren & Wijsbegeerte > Vaak gestelde vragen

Zoeken:


Vernieuwing bachelorprogramma Geschiedenis vanaf 2025-2026: overgangsmaatregelen

Oplossing

Vanaf het academiejaar 2025-2026 ondergaat de Bachelor Geschiedenis een wijziging in het curriculum, met name in het derde modeltrajectjaar van de bachelor. De wijziging heeft ook implicaties voor de Major en de Schakel - en Voorbereidingsprogramma's, de nieuwe programma’s kunnen jullie hier raadplegen.

Uiteraard zullen deze wijzigingen voor sommige studenten niet (meer) van toepassing zijn (bijv. wanneer je dit academiejaar afstudeert).

Wanneer je graag je persoonlijk dossier overloopt of vragen/opmerkingen hebt, kan je hiervoor je vraag stellen via onze facultaire helpdesk.

 

Wat verandert er?

Concreet wordt de structuur met als titel 'geschiedenis per periode en gebied' vernieuwd. Er wordt nu niet meer met een kruistabel gewerkt, maar met twee pijlers: een chronologische en een thematische pijler. 

  • De chronologische pijler bestaat uit 3 tijdsperiodes (middeleeuwen, nieuwe tijd en nieuwste tijd) die elks twee opleidingsonderdelen bevatten. Studenten in het voltijdse programma kiezen 1 opleidingsonderdeel uit elke periode, voor een totaal aan 3 onderdelen.
  • In de thematische pijler worden chronologische schotten losgelaten en waarin ook het inhoudelijke  onderscheid tussen een culturele, politieke en socio-economische dimensie wordt overstegen via geïntegreerde thematische insteken. Hieruit kiest de student van het voltijdse programma 2 opleidingsonderdelen.

 

Aan de hoeveelheid vereiste studiepunten verandert er niets (30SP) voor de voltijdse geschiedenis student. Elk opleidingsonderdeel bestaat uit 6SP waarvan de student er dus idealiter 5 van heeft behaald aan het einde van zijn studieloopbaan. 

Voor de major, de schakel- en voorbereidingsprogramma's en de minor geschiedenis gelden andere hoeveelheden opleidingsonderdelen vereist:

  • Studenten die een major geschiedenis combineren met een minor, dienen vier opleidingsonderdelen te kiezen. Zij kiezen drie opleidingsonderdelen uit de chronologische pijler en één uit de thematische pijler.
  • Studenten die een schakel- of voorbereidingsprogramma geschiedenis volgen, dienen vier opleidingsonderdelen te kiezen. Zij kiezen drie opleidingsonderdelen uit de chronologische pijler en één uit de thematische pijler.
  • Studenten die een minor geschiedenis volgen dienen drie opleidingsonderdelen te kiezen. Zij kiezen twee opleidingsonderdelen uit de chronologische pijler en één uit de thematische pijler.

 

Overgangsmaatregelen 2025-2026

Studenten die niet geslaagd zijn voor een opleidingsonderdeel van de ‘oude’ kruisstructuur’:

 

  • kunnen een examen afleggen van een opleidingsonderdeel ‘Geschiedenis per periode en gebied’ zonder dat dit vak nog gedoceerd wordt in 2025-2026
  • kunnen nieuwe opleidingsonderdelen opnemen in plaats van de opleidingsonderdelen uit de oude structuur

 

 

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Van kruisstructuur naar pijlerstructuur in de bacheloropleiding geschiedenis?
Vernieuwing bachelorprogramma Taal- en letterkunde vanaf 2025-2026: overgangsmaatregelen
Vernieuwing bachelorprogramma Taal- en letterkunde vanaf 2023-2024: overgangsmaatregelen
Welke major-minorcombinaties kan je volgen op deze faculteit?
Vernieuwing bachelorprogramma Toegepaste taalkunde vanaf 2024-2025: overgangsmaatregelen
Artikel details
Artikel ID: 193
Categorie: Curriculumwijzigingen
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 1.0/5.0 (1)

 
« Ga terug

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid

© UAntwerpen Privacybeleid