Omdat de eindstages uit het curriculum van de verschillende inkantelende/uitdovende CVO-opleidingen reeds sterk op elkaar lijken, worden ze geüniformeerd. Zij zullen allemaal dezelfde krachtlijnen volgen. Dat vergemakkelijkt de praktische organisatie en zorgt er bovendien voor dat je als student een duidelijker beeld hebt van de stage en je dezelfde vaardigheden verwerft als je medestudenten die afkomstig zijn uit een ander CVO.
Het gaat om Deelstage 2 en Deelstage 3 (Provant), Praktijk Verdieping en Integratie (HBO5), Didactische Competenties Stage (Crescendo) en Vakdidactische stage (EduKempen).
Alle eindstages bevatten een observatieluik en een 'doestage'.
Voorafgaand aan de eindstage(s) dien je steeds een observatie- en participatiestage af te leggen: Deelstage 1 (Provant), Praktijk Oriëntatie en Praktijk Experiment (HBO5).
1) Observatie
2) Ministage: keuze tussen a, b of c
a) Eigen voorstel
Geef je zelf al les en worden er ook huiswerkklassen georganiseerd op jouw school? Of woon je vlakbij een okan-school waar ze nog ondersteuning kunnen gebruiken? Je kan in dat geval ook een eigen voorstel doen voor de ministage. Je moet hier echter wel toestemming voor vragen aan de stagecoördinator.
Wat? Je gaat 3 x 50min samenzitten met een of meer leerlingen om hen te ondersteunen bij het bereiken van een leerdoel.
Waar? Zoek het niet te ver. Probeer in je eigen omgeving te zoeken naar initiatieven waar je kan instappen of ondersteunen. Dit hoeft niet in een school te zijn. Ook sportclubs, avondschool, bijlesprojecten enz. zijn een optie.
Let wet dat je doelgericht tewerk kan gaan. Je helpt een of enkele leerlingen bij het bereiken van leerdoelen. Observeren is bij deze opdracht niet de bedoeling.
Wat uitleg geven aan je eigen dochter/buurjongen/... die zijn huiswerk maakt, is dan weer te vrijblijvend. Je sluit aan bij een initiatief dat bestaat en geformaliseerd is.
b) Huiswerkklas SL Quellin
In SL Quellin organiseren ze voor de okan-leerlingen huiswerkklassen. Onder begeleiding kunnen de leerlingen hun huiswerk maken in de studiezaal. Dit gebeurt aansluitend aan de schooluren. Je zal samen met andere leerkrachten/studenten de leerlingen begeleiden bij hun huiswerk. Je zet ze op weg met opdrachten, je beantwoordt vragen en je ondervraagt lessen.
Wat? 3 x 50 minuten, 1x per week, aansluitend aan de schooluren van de leerlingen op woensdag of donderdag.
Waar? SL Quellin, Quellinstraat 31, 2018 Antwerpen. Je belt aan. Je meldt je aan bij het onthaal. Zij zullen je doorverwijzen naar de lerarenkamer op de eerste verdieping. Daar zullen de begeleidende leerkrachten jullie opwachten tot het tijd is om naar het lokaal te gaan. Kom dus zeker op tijd!
c) ‘Atelier’ Sint-Lodewijk (= OKAN)
In het vak 'Atelier' leren de okan-leerlingen van Sint-Lodewijk allerlei verschillende vaardigheden die de leerlingen nodig zullen hebben in het reguliere onderwijs, zoals een stappenplan volgen, samenwerken,... De leerkrachten die dit vak geven, kunnen best wat begeleiding gebruiken.
Wat? Je ondersteunt de leerkracht tijdens de les. Je gaat mee rond in de klas om vragen te beantwoorden en de leerlingen op weg te helpen. Je doet dit gedurende 2 sessies van 2 lesuren (dus 2 x 100 minuten).
Waar? De okan-afdeling van Sint-Lodewijk bevindt zich in de Pieter van Hobokenstraat 9, 2000 Antwerpen. Je belt aan en meldt je aan aan het onthaal. Ze zullen je naar de begeleidende leerkracht brengen.
3) Vakdidactische initiatie
4) Leerpad taalgericht vakonderwijs
Deelstage 2 moet op hetzelfde ogenblik als deelstage 3 worden afgelegd!(Samen vormen ze de 'eindstage'.)
Verplichte taken
zie hoger: 'Eindstages'
« Ga terug
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid